Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

γάτες και φεμινισμός



  • <<Το κράτος είναι ανδρικό με τη φεμινιστική έννοια: ο νόμος προσλαμβάνει και μεταχειρίζεται τις γυναίκες με τον τρόπο που οι άνδρες προσλαμβάνουν και μεταχειρίζονται τις γυναίκες. Το φιλελεύθερο κράτος συγκροτεί καταναγκαστικά και αυταρχικά την κοινωνική ευταξία προς το συμφέρον των ανδρών ως κοινωνικού φύλου- μέσα απο τις νομιμοποιητικές του νόρμες και μορφές, μέσα απο τις σχέσεις του προς την κοινωνία και τις ουσιώδεις πολιτικές >> Mac Kinnon (1989:161-162). Η ίδια υποστήριξε ακόμα ότι: <<Η σεξουαλικότητα είναι για το φεμινισμό, ό,τι η εργασία για το μαρξισμό, το κατεξοχήν δικό μου, που όμως μου το αποστερούν περισσότερο απο οτιδήποτε άλλο.>>(1989: 76).
  • <<Παραδοσιακά, η κατηγορία των γυναικών χρησιμοποιούνταν με όρους αναπαραγωγής- οι γυναίκες ήταν μητέρες που αναπαρήγαγαν την εργασιακή δύναμη>> Sargent (1981: xxi)
  • << Το κράτος δεν ήταν εγγενώς πατριαρχικό, αλλά ήταν ιστορικά συγκροτημένο ως τέτοιο, σε μία πολιτική διαδικασία της οποίας το τελικό αποτέλεσμα ήταν ανοιχτό>> Connell (1987:129) όπως αναφέρεται στους C.Hay, M.Lister και D. Marsh, στο βιβλίο τους: Το κράτος (στην ελλάδα απο τις εκδόσεις: σιγά μην τους κάνω και διαφήμιση)
  • << Μέιζων στόχος της πατριαρχίας, εκτός απο την πραγματοποίηση του δικού της συστήματος εξουσίας, είναι η συγκρότηση της βάσης αυτής της εξουσίας, έτσι ώστε να μην μπορεί να αναγνωριστεί ως τέτοια απο τους καταπιεζόμενους.>> Ζ.Eisenstein ( 1986: 223) 



 αυτά για τις μικρές κυρίες και τους μεγάλους άνδρες,
λέμε τώρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου